maanantai 20. toukokuuta 2013

Suzhou ja Tongli (p)


Siitä on pitkä aika kun viimeksi kirjoitin blogia. Monet alkoivat olla huolissaan kun edellinen oli niin synkkä. Ei kuitenkaan syytä huoleen. Syynä blogittomuuteen ei myöskään ole se, että Suzhoun ja Toglin jälkeen olen käynyt taivaassa. Nähnyt paikkoja ja tavannut ihmisiä, joiden merkitys kaikelle sille mitä tulen tekemään on ratkaisevan suuri vaikutus. Syynä ei ole myöskään se että Suzhou olisi millään tavalla vaatimaton tai mitäänsanomaton paikka. Tiedäthän: Sellainen läpikulkupaikka, jossa vietetään yksi yö ja pidetään ikävää, jälkiä jättämättä. Vähän kuten ostosmatka Korsoon. Päinvastoin. Kaupungissa tiivistyy omalta osaltaan paljon Kiinan historiaa ja nykyisyyttä. Kaupunkiin perehtyminen vaatii paljon enemmän kuin mitä wikipedia tai lonely planet voi tarjota. Paikan historia vilisee seikkoja kuten kastelujärjestelmän kehittyminen maanviljelyksen tarpeisiin, lukuisia dynastioita (joiden sijoittaminen peräjälkeen aikajanalle on itselleni hieman hämärää), mongolivalloitus 1200 -luvulla jne. Jotta kaupungin menneisyyttä voisi ymmärtää pitäisi myös tuntea hyvin Kiinan klassista runoutta. Monet runoilijat ovat ylistäneet kaupungin kauneutta kautta vuosisatojen. Näiden kirjailijoiden maailmaan perehtyminen on jo melkein elämän mittainen tehtävä. Ja lopulta puutarhojen arkkitehtuurin ymmärtäminen vaatisi perehtyneisyyttä hyvin syvälliseen filosofiaan. Kaupunkiin myös tiivistyy Kiinan nykyisyys. En oikein vieläkään ymmärrä mitä kaikkea tässä maassa tapahtuu ja mitä se merkitsee Kiinassa ja valtamerien tuolla puolen. Kaikella mitä Kiinassa nykyisin tapahtuu ei enää ole Kiinan oma asia vaan kaikella on suuri vaikutus kautta maailman. Usko tai älä.

Siispä blogin kirjoittaminen oli hieman hankalaa. Kuvatkin niputin muutamaan pötköön ja vieläpä kummatkin kaupungit. Nimittäin Suzhoun ja Tonglin. Päässäni niin sanotusti, kulunutta slogania lainatakseni, potki tyhjää. Haltioitunutta esteettisiä elämyksiä peränjälkeen ilman, että niitä osaisi kunnolla kuvata järkeenkäyvin termein.

Please install the Flash Plugin version 11 or higher

Sanotaan taivaassa olevan paratiisi ja maassa Suzhou ja Hangzhou. - Ainakin melkein. Suzhoun vanhakaupunki, vesikaupunki, on joltisenkin säilynyt vaikka muutama talo tosin tuhottiin kulttuurivallankumouksen aikana. Jälkipolville onneksi kulttuurivallankumouksen aikana oli muutakin tekemistä kuin purkaa vanhoja taloja ja rakentaa tilalle rumia neuvostoarkkitehtuurista vaikutteita ottaneita rakennuksia.


Kaupunki sijaitsee noin 100 kilometriä Sanghaista länteen. Joten paikka löytyy monen Sanghailijan listalta – toivottavasti. Kaupunki muodostuu osittain restauroidusta vanhasta kaupungista ja uudesta kaupungista. Jälkimmäinen muodostuu useammasta satelliittikaupungista. Vähän kuten Vantaa, Kauniainen, Espoo ja Kirkkonummi ovat Helsingin kylkiäisiä. Yhteensä asukkaita on runsaat 10 miljoonaa, josta ydin Suzhoun asukasluku on runsaat 6 miljoonaa. Aivan niin. Kiinassa pienikin kyläpahanen on kooltaan suurempi kuin yksikään Suomen kaupunki. Karttaan merkityt kaupungit ovat yleensä suurempia kuin koko Suomen asukasluku. Kaupungin mittasuhteista saa jonkinlaisen käsityksen kun katsoo uuden rautatieaseman vastaanottohallia. Sinne kun mahtuu kevyesti pari kolme jalkapallostadionia. Ja tilaa jäisi vielä ylikin. Täällä ei kovin mielellään tee harha-askelia painavan repun kanssa.

Please install the Flash Plugin version 11 or higher

Hyvin kauan, yli kolmetuhatta vuotta sitten muuan ylimys Taibo perusti Wu valtion Jangtse joen rantamille. Tällöin luotiin myös jonkinlainen sivilisaatio paikallisten ihmisten asuttamille alueille. Merkittävänä syynä kehittyneen kulttuurin ja valtiomuodon muodostamiseksi oli maanviljelyksen kehittäminen ja toimivan kastelujärjestelmän rakentaminen. Samat tekijät, jotka vaikuttivat kaksoisvirtojen maan (Persiassa) ja menneen Egyptin järjestäytyneen yhteiskuntarakenteen muodostamisessa. Wu valtion pääkaupunki oli melko lähellä nykyistä Suzhouta. Vuonna 514 (eaa.) kuningas Helu perusti kaupungin joka nykyään tunnetaan Suzhouna.

Please install the Flash Plugin version 11 or higher

Kaupunkikuvaa menneinä aikoina on muokattu useampaan otteeseen käytännön kuljetustarpeiden tyydyttämiseksi. Siksi vanhakaupunki muodostuu useammasta kanavasta. Joskus sitä kuvataan hieman tylsällä sloganilla ”Idän Venetsia”. Tosiasiassa se ei ole yhtä sekava kuin tämä Italian kaupunki. Jos jotain vertaiskaupunkia etsimällä etsii niin varmaan Amsterdam tulee paremmin mieleen.

Vuonna 496 kuningas Helu haudattiin paikkaan nimeltä Tiikeri kukkula. Nimitys tulee siitä, että legendan mukaan muuan valkoinen tiikeri asettui kukkulalle asustamaan vartioidakseen kuninkaan ikuista lepoa. Tang dynastian aikana eräs Kiinan suurista runoilijoista Bai Jui suunnitteli kanavan, jota alettiin kutsua ShanTang kaduksi. Kanava yhdisti Tiikeri kukkulan muuhun kaupunkiin. Sen ainoa tarkoitus oli helpottaa turistien pääsyä kukkulalle. Eräs toinen myöhempien aikojen (Song dynastian aikainen) runoilija nimeltään Su Shi (1037 – 1101) sanoi Tiikeri kukkulasta: ”Harmittaa koko elämän jos olet vieraillut Suzhoussa etkä nähnyt Tiikeri kukkulaa”. Turismia on siis harrastettu Kiinassa jo yli 1000 vuotta. Kyseinen kanava on vielä tänään olemassa, vieläpä alkuperäisessä paikassa. On tosiaan viehättävää kävellä kanavan reunoja pitkin ja istahtaa tuolille tai nojata jonkun sillan kaidetta vasten ja ihailla kanavan näkymiä. Tietäen, että näin ovat tehneet lukuisat matkailijat satojen vuosien ajan.

Kaupunki oli ensimmäinen paikka jossa eksyin totaalisti löytämättä majapaikkani. Piti kysymäni paikallisilta. Eivät tienneet. Onneksi olin hankkinut puhelimen ja pre-paid kortin. Soitto majapaikkaan ja puhelin paikallisen korvaan. Löysimme paikan. Paikallinen saattoi ihan ovelle saakka. Enpä moista avuliaisuutta ole koskaan aikaisemmin havainnut missään. Eksymisen syykin oli melko selvä. Majapaikkani oli Guangji ja Shantang teiden risteyksessä eikä Guangji ja Shangtang teiden risteyksessä. Jälkimmäinen oli merkitty kyllä selvästi karttaan edellinen ei. Oikeastaan siksi, että Shantang tie on ensisijaisesti edellä kuvattu vesitie, joka nykyään on reunustettu pienillä kävelykäytävillä. Niin, ja Open Street map ei ihan kaikkea kuvaa. Olisinpa alkuaan tuntenut vesitien ylkäkuvatun historiallisen merkityksen, tällöin varmaan oikea paikka olisi löytynyt helposti. Sainpa kuitenkin hyvän opetuksen siitä miten ihmisten pitää olla auttavaisia toisiaan kohtaan aivan pyyteettömästi. Toisaalta majapaikan sijainti juuri historiallisen rakennelman äärellä vahvistaa vain sitä yleistä näkemystä, että retkeilymajat ovat aina parhaimmilla paikoilla (ja halvimmilla hinnoilla).

Jos historiallisen Suzhoun lisäksi haluaa nähdä lisää menneitä kanavakaupunkeja , niin matkailija suuntaa helposti tiensä muihin lähistöllä sijaitseviin nähtävyyksiltään tunnettuihin kaupunkeihin. Nimittäin Tongliin, Luzhiin tai Muduun. Kaikki nämä ovat parinkymmenen kilometrin päässä Suzhousta. Itse vierailin Tonglissa. Kaupunki on 900-luvulta. Parasta mitä siellä ja Suzhoussa voi tehdä, on eksyä historiallisessa keskuksessa. Hetki toisensa jälkeen löytää toinen toisistaan upeampia paikkoja. Pieniä kujia, joissa ihmiset ovat asustaneet vuosisatojen ajan.

Please install the Flash Plugin version 11 or higher

Aikoinaan Marco Polo, ensimmäisiä eurooppalaisia silkkitien kulkijoita, ylisti Suzhoun kauneutta. Jos Marco Polo ei itse ole vieraillut paikalla (kuten monet epäilevät) on hänen ylistyksellään vielä suurempi merkitys. Nimittäin joku on haltioissaan kuvannut hänelle kaupungin ihanuutta sellaisella tavalla, että Marco Polo muisti kirjata ylistyksen ylös jälkipolvien ihastukseksi. Yhä vielä tänään jo kaikkeen tottunut matkailija löytää kaupungista melkoista charmia ja tyylikkyyttä. Kaupungin lukuisat puistot ilmentävät selvästi kiinalaisen puistorakentamisen keskeisiä elementtejä kivien, kasvien, veden ja tilan käytön harmonista yhteiseloa. Monet puistot ovat perusrakenteeltaan satoja vuosien ikäisiä. Sanani ja mielikuvitukseni eivät riitä kuvaamaan, sitä kokonaisvaltaista elämystä mitä puistot kertovat. Oheiset kuvatkin vaikuttavat vain tyhjänpäiväisiltä näpäyksiltä. Voinet istua ihailemassa yhdessä nurkassa pelkästään kukkaloistoa. Toisessa pienien mäntyjen muodostaa ryhmää, tai kuunnella vesiputouksen koko mielen valtaavaa solinaa. Eri puistojen tyyli vaihtuu puistosta toiseen. Kullakin on taustalla oma erityinen filosofiansa ja esteettinen ajattelutapansa.

Suzhou on myös hyvin moderni kaupunki. Korkeita taivaita halkovia pilvenpiirtäjiä. Neonvaloja. Uusia lähiöitä rakennetaan kaupungin laitamille. Kadulla kävellessä ihmiset vaikuttavat tyytyväisiltä. Sellaisilta, joilla on selkä tavoite työssä ja vapaa-aikana.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti