Istun retkeilymajan keittiössä. Eräs englantilainen juuri keitti teetä, muutama saksalainen maantieteen opiskelija keittämässä ruokaa. Huoneessani asuu ranskalainen perhe. Näin olen aina matkustanut ja näin tulen aina matkustamaan. Ihmiset ovat paikalla ja kuitenkin riittävän kaukana.
Kun juna halkoo Pietarin esikaupungin on vaikea uskoa, että kaiken rojun keskeltä nousee yksi maailman kauneimmista kaupungeista. Teräsrojua siellä täällä ajelehtimassa kuin paiseet maan lihassa, lautakasoja muistuttamassa lahoamisen kaikkivoimaisesta vallasta. Rakennuksia jotka on tehty kaikesta mitä saatavilla on ollut. Kun tietty maalisävy on loppunut kesken niin toisen seinän maalia on jatkettu muulla värillä. Monissa taloissa aaltopellistä tehty, jo Gorbatsovin aikana ruostumaan lähtenyt, katto. Vähän repsahtanut sieltä täältä ikään kuin housun sepalus olisi unohtunut auki. Toisissa taloissa taasen lautakatto. Milloin tiivis usein miten ei. Riuilla sidottuja turvekattoja. Tämä taasen ei johdu vihreistä arvoista tai pyrkimyksestä ekologisuuteen vaan siitä, että taloissa pitää olla sääsuoja. Arkkitehtuuri elänyt ja muuntunut pitkin rakentamisvaiheita aina sen mukaan mitä tarvikkeita on ollut saatavilla. Rakennusvalvonta – kuka siitä välittää. Joukossa tsaarin aikana rakennettuja, aikoinaan pitsikoristeisia upeita huviloita. Koristeet vain tipahtivat joskus Hrutsevin aikana. Vallankumouksen jälkeen kukaan ei juuri ole välittänyt korjata niitä. Eikä nykyäänkään, kun kenties omistusolosuhteet ovat epäselviä. Eikä monilla ole intoakaan ja varoja niiden korjaamiseksi helmeksi nuhjuiseen ympäristöön. Siinä lahoavat ja romahtavat paikalleen. Näin yksi pitsihuviloiden aikakausi on häviämässä.
|
Majatalo pihan puolelta nähtynä |
Pietari, aina on hämmästyttänyt omalla kauneudellaan. Yhä vieläkin. Monin paikoin julkisivu on vain kulissi. Pihoilla roikkuvat sähköjohdot siellä täällä vain väljästi kiinnitettynä, viemäri ja vesijohtoputket asennettu aina kulloisenkin tarpeen mukaan sinne tänne ilman sen suurempaa suunnitelmaa. Ihan arvotaloissakin. Mutta jos pääset asuntoihin sisälle niin hämmästyt: Sisältä korjattu kuin sisustuslehtien mallikuvissa.
Kadut täynnä ihmisiä jotkut kiirehtivät paikasta toiseen ja toiset muuten vain kulkevat näyttäytymässä ja näkemässä. Kuten Gogol aikoinaan totesi pietarilaisista sunnuntaikävelyllä: "Naiset kuin pehoset ja miehet kuin koppakuoriaiset”. Pietari kuten New York on kaupunki joka ei juuri nuku.
Edellisen kerran kävin kaupungissa vuonna 2004. Kymenessä vuodessa kaupunki muuttunut paljon. Monin paikoin – ikävä kyllä huonompaan suuntaan. Reunamille rakennetaan 20 – 30 kerroksisia taloja. - Kuvittelin joskus – ettei tällaista nousukasarkkitehtuuria enää tarvita. Erehdyin. Englannin kieli on valtaamassa alaa: Liikenne opasteet ja muut ohjeet usein kahdella kielellä venäjäksi ja englanniksi. - Miten joku voi opetella kieltä kun opasteet ovat sekä että ja turisti valitsee helpoimman. Suuria Jumbon ja Cellon kaltaisia ostoskeskuksia syntyy sinne tänne. Pahasti pelkään, että jotain perivenäläistä on häviämässä. Suomen asemalla ei enää saa edes piirakoita. Kojut hävinneet ja tilalla MacDonalds.
Historiaa
Kun Pietari Suuri oli voittanut Kaarle XII armeijan Pultavassa valloitti hän Inkerin maan osana Suurta Pohjan sotaa. Tänne piti rakentaa maailman uusi ihme Kaarle XII:n suureksi harmiksi. Viimeksi mainittu eipä juuri tästä välittänyt halusi vain sotia. Osittaisena syynä rakennushaluihin oli tietenkin alueen voimakas suomalaisasutus (osittain alkuperäisiä inkeriläisiä ja osittain Ruotsin kuninkaiden ohjaamana muuttoliikenteenä savon sydänseuduilta). Alueella oli myöskin ruotsalais-suomalainen linnoitus Nyenskaja ja tämän ympärillä Kustaa II Adolfin perustama Nevanlinnan kaupunki. Pietarin perustamiselle on usein esitetty selitys Pietari Suuren halusta perustaa eurooppalaistyylinen satamakaupunki, joista olisi suora yhteys Euroopan markkinoille. Siihen aikaan ainoa pohjoinen yhteys oli Arkangeli ja Uralin itäpuolella Salekhard. Kummatkin olivat umpijäässä talvella. Mutta miksipä juuri Nevan suulle ?
Ensimmäisenä valmistui Pietarin ja Paavalin linnoitus 1703. Suojaksi ruotsalaisia vastaan. Linnoitus syntyi ennätys nopeasti. Tottakai kun suomalaiset, Pultavan taistelun sotavangit, olivat sitä rakentamassa. Linnoituksen merkitys lakkasi myöhemmin Kronstadin valmistuttua. 1712 virkamiehistön ja aateliston suureksi harmiksi julisti tsaari Pietarin maan pääkaupungiksi. Pietari Suuren kuoltua 1725 oli Pietarin asukasluku jo 40 000 asukasta eli n. 8 prosenttia koko Venäjän kaupunkiväestöstä. Kaupungin rakentaminen rahoitettiin lukuisilla erityisesti miehiin kohdistuvilla veroilla. Näitä olivat mm. parta-, arkku- ja sieluvero (joita nykyään ei ole vielä osattu ottaa käyttöön Suomessa).
|
Katariinan palatsi, yksityiskohta lisärakennuksen sisäänkäynnistä |
Lukuisat hallitsijat rakensivat palatseja, hallinto- ja kultturirakennuksia. Mainittakoon Talvipalatsin ensimmäinen, hieman hedonistinen, asukas Katariina Suuri. Katariina keräsi ahkerasti taiteita suureksi kokoelmaksi. Tästä kokoelmasta muodostui aikoinaan Eremitaasin perusta. Kokoelma kasvoi vuosien varrella niin, että myöhemmin jouduttiin rakentamaan lisärakennuksia (ns. Pieni ja Vanha Eremitaasi). Kokoelmia katsoessa tulee hieman ristiriitainen olo. Katariina kun surmautti miehensä Pietari III:n ja julistutti itsensä hallitsijaksi.. Eipä juuri vaivautunut menemään hautajaisiin väittäen miehensä kuolleen ummetukseen ja ulosteen levinnen aivoihin. Hänen hallintoaikana valmistui mm. tiede- ja taideakatemia sekä julkinen kirjasto.
|
Osa Katariinan palatsia, Pushkinin kaupunginosasa |
Katariina Suuren kuollessa 1796 nousi valtaan hänen poika Paavali I:n.Kansan- ja aateliston joukossa hän oli sangen epäsuosittu. Salamurhien pelossa tämä rakennutti itselleen Mihailovskin palatsin. Täällä hänet kuitenkin murhattiin vuoteeseensa 12 maaliskuuta 1801. Murhan takana – kuinkas muutenkaan – oli tämän poika Aleksanteri I:n. Venäjällä näyttää olevan erittäin vaarallista kuulua hallitsevaan luokkaan, joko tsaariperheeseen tai Stalinin aikana kommunistiseen puolueeseen. Vuonna 1818 aloitettiin Iisakin kirkon rakennustyöt, jotka kestivät 40 vuotta (siitä sanonta ”rakennetaan kun Iisakin kirkkoa”, so. pitkään ja perusteellisesti).
|
Yksityiskohta katariinan palatsista |
Aleksanteri I:n kuolema Siperiassa, johti maassa poliittiseen kaaokseen perimysjärjestyksessä seuraavan eli Konstanin kieltäytyessä kruunusta. Valtaan nousi velimies Nikolai I. Monet nuoremmat aateliset ja erityisesti nuoret upseerit toivoivat maalle perustuslakia eivätkä hyväksyneet Nikolaita uudeksi tsaariksi. Liikettä kutsutaan dekabiristikapinaksi. Kapina kukistettiin ja johtajat joko teloitettiin tai karkotettiin Siperiaan. Karkotuspaikkana oli burjaattien ikiaikainen kaupunki Irkutsk, jonne dekabiristit loivat vilkkaan kulttuurielämän.
Venäjällä lakkautettiin maaorjuus 1861. Monet päämäärättömät ihmiset ajautuivat Pietariin. Samoin teollisuuden voimakas kasvu alueella johti suuren surkeissa olosuhteissa elävän köyhälistön syntymiseen. Tällä köyhälistöllä oli merkittävä osuus kaupungin ja venäjän tulevalle historialle. Nämä kun osallistuivat aktiivisti mielenosoituksiin ja vallankumouksiin.
Mikään muu maailman kaupunki ei ole ehkä kärsinyt yhtä paljon kuin Pietari lukuun ottamatta ehkä Hirosimaa (tätä taasen ei voida ottaa huomioon kun kaupunkia ei ole enää olemassa). Jo kaupungin synty oli raskas. Pietari Suuri velvoitti lähiseudun tilallisia toimittamaan työväestöä rakennustöihin. Talonpojat tietty lähettivät huonokuntoisimmat pois jaloista pyörimästä. Jo matkalle työmaalle sadat orjan asemassa olevat miehet ja naiset kuolivat. Sairauksiin, huonoon ravintoon ja raskaaseen työhön on arveltu kuolleen tuhansia ruotsalaisia ja suomalaisia sotavankeja sekä maaorjia rakennusvaiheessa.
Sunnuntaina lokakuun 9:nä vuonna 1905, ortodoksisen munkin Gabonin johtama rauhanomainen kulkue pyrki toimittamaan vetoomuksen Nikolai II:lle. Tsaari kun oli hilpeä tyyppi, ei ottanut lähetystöä vastaan vaan määräsi armeijan avaamaan tulen kulkuetta kohti. Pelkästään talvipalatsin aukiolla kuoli (jälleen kerran) tuhansia. Tapahtuma johti opposition rivien tiivistymiseen. Lev Trotskin johtama Pietarin työläisten neuvosto julisti maahan yleislakon. Nikolai oli pakotettu luomaan maalle perustuslain, jonkinlaisen kansanedustuslaitoksen, duuman, ja joitakin kansalaisoikeuksia. Duuman merkitys maata hallitsevana organisaationa oli kuitenkin melko vähäinen. Näin jäljestäpäin lukiessa Euroopan 1900 luvun alun historiaa jää vain ihmettelemään etteivät monarkit tajunneet oman aikansa pysyvästi olevan ohitse. Tämä ymmärtämättömyys osaltaan johti sitten myöhemmin Itävalta-Unkarissa ns. Sarajevon laukauksiin ja ensimmäisen maailmansodan syttymiseen. Josta edelleen kokonaisen 100 vuotisen kivuliaan aikakauden syntymiseen koko maailmaan.
Helmikuussa 1917 asettui Pietari jälleen maailmanpolitiikan päänäyttämöksi. Väsyneenä maailmansodan kärsimyksiin pietarilaiset tehdastyöläiset ja monet pienyrittäjät ryhtyivät lakkoihin ja mielenosoituksiin. Pääosa armeijasta oli saksanrintamalla. Pietarissa oli vain pieni joukko sotilaita ja näistäkin valtaosaltaan alokkaita. Nämä määrättiin hajottamaan mielenosoitukset. Mielenosoittajat huutelivat barrikaadien yli: ”Älkää ampuko veljiänne ja siskojanne”. Mielenosoitusten jatkuessa perustettiin työläisneuvostoja. Öisin nuoret varusmiehet kokoontuivat pohtimaan tilannetta. Perustivat omia komiteoitaan. Lopulta sotilaat liittyivät mielenosoittajiin. Ilmaan huudeltiin iskulauseita kuten ”kaikki valta neuvostoille”. Kenraaleilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin opastaa tsaaria luopuman vallasta veljensä hyväksi. Veljeä taasen neuvottiin olemaan vastaanottamatta kruunua. Maata ryhtyi hallitsemaan Kerenskin, Talvipalatsissa kokouksia pitävä, väliaikaishallitus.
Venäjä ei kuitenkaan tehnyt erillistä rauhansopimusta Saksan kanssa, vaan jopa kiihdytti sotaponnisteluitaan, saavuttaen pieniä voittoja. Saksa oli hätää kärsimässä kahden rintaman sodassa. Saksalla oli kuitenkin oma salainen aseensa: Sveitsin Zyrihissä majapaikkaansa pitävä Lenin. Tämä lähetettiin tarkoin vartioidussa junassa Venäjälle. Pietarissa, Suomen asemalla, nousi tämä junan katolle pitämään puheensa. Aseman ulkopuolella sijaitsevaan puistikkoon on ikuistettu patsaas Lenin sellaisena kun hän saapuessaan oli. Samainen patsas on jossain päin Neuvostoliittoa sijaitsevassa Lenin-tehtaassa monistettu lukuisin kappalein. On marmorista ja graniitista hakattuja, pronssista ja betonista valettuja patsaita eri kokoluokissa S, L, X ja XL.
Lenin joukkoineen otti vallan lokakuussa, kohtalaisen vähäisin ponnistuksin. Saksa sai mitä halusi eli erillisrauhan. Tosin saksalainen kapitalismi unohti tässä sen seikan, että Lenin näkemysten mukaan kommunismi on luonteeltaan internationaalia. Kommunismin aate pyrki leviämään Saksaan heti sodan jälkeen ja näin luotiin siemen Hitlerin nousulle. Hitlerin kun uskottiin tehokkaasti estävän maailmanvallankumouksen.
Lenin kuoltua 1924 nousi Stalin valtaan. Hän olikin hyvin valmistautunut tähän, luomalla oman uskottujen miesten piirin ja salaisia rinnakkaisorganisaatioita keskeisimpiin hallintohaaroihin. Kunnianosoituksena Leninille kaupungin nimi muutettiin Leningradiksi, nimi vaihdettiin takaisin Sankt Petersburg:ksi vuonna 1991 kansanäänestyksen tuloksena. Vaikka hallintokaupunki oli Moskova niin Leningradista tuli ensimmäisen teollistamisohjelman keskus. 30 luvulla 11 % teollisuustuotannosta muodostui täällä. Kaupungin pormestari Sergei Kirov oli myös erittäin suosittu. Stalinin mielestä lian suosittu ja pelkäsi alueen muodostavan hänelle uhan. Stalinin paranoidiset vainot alkoivat Kirovin murhasta 1934. Kaikki joka vähänkin, aiheellisesta tai aiheettomasta syystä, viittasi trotskilaisuuteen johti väistämättä joko suoriin teloituksiin tai epäinhimillisiin oloshteisiin eri vanki- ja työleireille.
Anna Ahmatova (1889 – 1966) eli lähes koko elinikänsä kaupungissa. Hän joutui puolueen epäsuosioon ja näki omien sukulaisten ja läheisten katoamisen, vangitsemisen, kuoleman ja karkotuksen Stalinin Venäjällä. Hän kirjoitti hyvin koskettavasti runossaan Rekviem (suom. Anneli Heliö):
”... Silloin vain kuollut
Hymyili iloiten rauhassaan,
Ja turhana koristeena roikkui
Tyrmiensä rinnalla Leningrad”
Toisen maailmansodan aikana saksalaiset etenenivät Leningradin porteille mm. Pietarinhovi ja Katariinan palatsi (Pushkinin kaupunginosassa) kuuluivat saksalaisille. Kaupunki näännytettiin nälkään. Leipäannos päivää kohden oli 125 grammaa. Väitetään kannibalismin kukoistaneen kaupungissa. Juoksevaa vettä ei ollut, viemäröinti ja lämmitys ei toiminut. Silti kaupunkilaiset jatkoivat urhoollisesti puolustustaan. Talvella 41- 42 ankaran tulituksen alla osa väestöstä pääsi pakenemaan Laatokan jäitä, elämän tietä, pitkin. Eräiden arvioiden mukaan Leningradin piirityksen aikana kuoli lähes 600 000 asukasta.
Leningradin valloituksen epäonnistuminen oli Hitlerille suuri tappio. Hän halusi tuhota kaupungin perustuksia myöten. Kas kun oli sitä mieltä ettei arjalaisia alempiarvoinen rotu voi luoda mitään näin kaunista. Joku saattaisi nyt kysyä millaisia kaupunkeja Hitler olisi rakentanut kun Germaniaa ei koskaan syntynyt. Mahtipontisia kalseita graniittilinnoja, tietenkin. Eräs esimerkki kansallissosialistisutisesta tyylistä on meille niin tuttu Eduskuntatalo. - Kokonaiset kaupungit samaa tyyliä täynnä. Ei vähempää voisi kiinnostaa.