torstai 28. maaliskuuta 2013

Kun kiinalaiset

asettavat liikennöintiestoja suosituille palveluille kuten blogger, youtube ja facebook jäi tämänkin blogin kirjoittaminen vähän vaiheeseen. Asia ilmeni Harbinissa kun yritin julkaista Irkutsk blogin. Myöhemmin keksin käyttää kotimaassa olevaa proxya, jonka kautta putkitan kaiken liikenteen. Ja kas blogien tekeminen taasen onnistuu.

Blogit ovat tämän takia hieman myöhässä. Eivätkä aivan tuoreita. Ongelmana vaan on se, että täällä matkailtaessa uutta tavaraa tulee sisään nopeammin kuin ehtii vanhoja eritellä ja julkaista. Joten jotkut isommat jutut kuten Peking tulee päivitettyä pikkuhiljaa. Kaupunki kun on niin massiivinen, että sen erittelyyn ei helposti riitä edes kokonainen kirja.

Kuvia voisin tiputtaa myös nettiin. Jos joku katsoo ne tarpeelliseksi. Muutoin laadin matkan jälkeen digikuvista jonkun Flash tai HTML5 esityksen. MV kuvista en vielä tiedä miten niitä aioin julkaista.

Jälkikirjoitus: Vasta myöhemmin Shanghain ja ChengDu:n jälkeen ymmärsin rajoitusten logiikan. Ensisijaisesti ei ole kyse hallitsevan luokan itsepäisestä halusta pysyä vallan kahvassa kiinni vaan tarkoituksena on taata suunnitelmatalous ja köyhyyden poistaminen maasta. Kiinalla on suuria pääomia maailmalla joten rajoitusten toissijainen seuraus  myös maailmantalouden stabiloituminen.

Toisaalta voidaan kysyä onko talouskasvu riittävä syy sananvapauden rajoittamiseksi, vielä nykyään. Pohdi itse ruoka vai vapaus - kumpi on tärkeämpi, vai onko kolmas tie olemassa. Rajoitukset juontavat juurensa vuoteen 1989, jolloin verisesti tukahdutettiin ns. opiskelijamielenosoitukset Tianmenin aukiolla. Harvoissa virallisemmissa kommenteissa todettiin, ettei haluttu kulttuurivallankumouksen kauhujen toistuvan (mielenosoitukset tapahtuivat 13 vuotta neljän koplan pidätyksen jälkeen).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti